4 Nisan 2013 Perşembe

Temizlik sağlıktır



Önce kişisel bakımı ardından da yaşanılan ortamın hijyenini sıkı takip etmek, hem sağlıklı bir yaşam sürmek hem de iş ve özel hayatta başarılı olmak adına büyük önem taşıyor. Hijyen, bulunduğu ortama sağlık ve huzur getiriyor.



Sağlıklı bir yaşam sürmemizi engelleyecek mikrop ve bakterilerden korunmak adına yapılan tüm uygulama ve temizlik işlemlerinin geneline hijyen deniliyor. Ancak yapılan her temizlik hijyen sağlamıyor, bunu doğru anlamak gerek. Bir odayı ya da ortamı çok iyi temizleyebilirsiniz ama doğru ürün ve malzemeler kullanmazsanız hijyen de elde edemezsiniz. Hatta bazen durumu daha kötü bir hale getirmeniz bile mümkün... Oysa sağlıklı, huzurlu bir hayat yaşamanın önceliklerinden hijyen, hem bedenimiz hem de yaşam alanlarımız için vazgeçilmez bir öğe.

Doğru ürünle temizlik
Gelişen teknolojiyle birlikte yalnızca telefon ve bilgisayarlarımız değişmedi. Artık en yeni teknolojilerle üretilmiş temizlik malzemeleri var ve bu malzemeler yaşadığımız ortamı bakterilerden arındırmak için işlerimizi kolaylaştırmakta uzman. Yoğun konsantre temizlik sıvıları, bakterileri ve kokuları anında hapseden temizlik bezleri, nano teknolojiyle üretilmiş yer siliciler, biz otururken yerleri süpüren hatta kedi, köpek tüylerini toplayan robotlar… Bu ürünlerin bütçe dostu olanlarını da bulmak mümkün... Tabii kişisel temizlikten bahsetmeden, ev ve ortam temizliğinden bahsetmeye başlamaya bile gerek yok. Yetişkin bir bireyin mutlaka önce kendi daha sonra çocuklarının hijyeni için gereken adımları atması gerekiyor. Her ne kadar teknoloji ilerledi desek de kişisel hijyende hala başrolü su ve sabun paylaşıyor. Çocukların hijyen ve bakımı anne-babaya ait. Çocuk yaşlarda aşılanan ve kontrolü sık yapılarak öğretilen temizlik uygulamaları, çocuklukların gelişiminde ve kişisel bakım konusunda eğitim almalarında çok etkili. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalı. Sık duş almak, diş fırçalamak, elleri yeterli sürede ve doğru el yıkama tekniğiyle mikroplardan arındırarak yıkamak, çocuklara öğretilmesi gereken temel konular. Bu eğitimleri alan çocuklar, birer yetişkin olduklarında da kişisel hijyenin öneminin farkında bireyler oluyorlar. Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması kesinlikle yeterli değil. Uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi de gündelik hijyen listesinde yer alıyor. Başta kendi sağlığınız olmak üzere başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı olan temizlik ve hijyen, aynı zamanda hasta olmak istemiyorsak dikkat etmemiz gereken ilk konu. 

Kişisel hijyen için ihmal etmeden uygulamanız gerekenler:
El ve tırnak: Ellerimiz mikropla en çok karşılaşan ve dolayısıyla mikropları en fazla taşıyan organımız. Bu yüzden elleri yıkarken avuç içi, el sırtı parmak araları gibi bölümlerini yani elin tamamını ovuşturmaya çalışmak, eli bütünüyle arındırmak gerekiyor. En az 30 saniye süreyle tırnak aralarını sabunla iyice yıkamanın önemi de atlanmamalı. Kurulamak için kullanılan havluların ıslak ve nemli olmamaları, eğer imkan varsa evdeki her bireyin ayrı havlu kullanması tavsiye ediliyor.

Yüz ve boyun: Yüzü ve boyun bölgenizi bol su- sabunla (yüz için kişisel bakımınızda tercih ettiğiniz özel ürünleri de kullanabilirsiniz) yıkamak gerekiyor. Sabahları ve akşamları yüz ve boyun bölgenizi temizlediğinizden emin olun.

Duş almak: Kişisel temizliğin en önemli parçalarından biri de duş almak. Banyo, derimizin sağlığı için çok önemli. Gün içinde bize değen tozlar, kirler, ter ve yağlar derimizin gözeneklerini kapatırken banyo yapmak tüm bu durumu hemen tersine çevirerek, derimizin yeniden görev yapmasına olanak sağlıyor. Haftada en az üç kez banyo yapılması gerekiyor. Kişisel koşullara göre bu rakamı yukarıya çıkarmak da mümkün. Bol sabun kullanarak yıkanılması, kötü kokulara ve tere neden olan koltuk altı tüylerinin düzenli olarak kesilmesi ya da alınması kişisel hijyenin temeli olarak kabul ediliyor.

Ayak bakımı: Ayakların her akşam yıkanması bir alışkanlık haline getirilmesi gereken davranışlardan. Ayak tırnakları, el tırnaklarından farklı olarak düz kesilmeli ki bu sayede tırnak batmaları önlenebilsin.

Ağız ve diş bakımı: İnsanlarda sindirim ağızda başlıyor, iyi bir sindirim yapabilmek için ağzımızın ve dişlerimizin sağlıklı olması gerekiyor. Bunun için dişlerin günde en az iki kez fırçalanması şart. Diş fırçasını altı ayda bir değiştirmek, yılda en az bir kere mutlaka diş doktoruna gitmek önemli. Diş fırçalama eylemi küçük yaşlarda kazanıldığı için diş fırçalama alışkanlığının çocuklara aşılanması gerekiyor.

Genital bölge bakımı: Genital bölge tüylerinin düzenli olarak alınması hijyen açısından gerekli. Kadınların özel günlerinde ped kullanımına dikkat etmeleri; pedlerini sık değiştirmeleri, iç çamaşırlarını günlük olarak mutlaka yenilemeleri tavsiye ediliyor.

Hijyen hakkında bilmedikleriniz
*Hijyen kelimesi, mitolojideki temizlik ve sağlık tanrısı Hygieia adından geliyor.
*İnsan vücudunda yaklaşık bin çeşit bakteri, 350 milyondan fazla mikrop bulunuyor.
*Günümüzde piyasada anti bakteriyel olarak satılan sabun türlerinin mikroplara karşı koruma oranı normal sabunlardan çok da farklı değil.
*Hintli rahipler elleri ve ayakları dışında vücutlarını yıkadıklarında ölen milyonlarca bakteri yüzünden vücutlarının hasta olacağına inanıyorlar.
*Fast food restoranlarda bulunan dondurma ve içecek makinelerinde tuvaletlerden daha fazla bakteri bulunuyor. 




Hiç yorum yok: