8 Nisan 2013 Pazartesi

Ofis hastalıklarından korunun!

Günün ve haftanın en büyük zaman dilimini çalıştığımız ofislerde geçiriyoruz. Peki ofis çalışanı olmanın bedelini hangi rahatsızlıklarla ödüyoruz? Ofis hastalıkları ve korunma yolları mercek altında.



Evlerimizi en şık mobilyalarla döşememiz neyi değiştirir ki? Günün en uzun saatlerini ofiste geçiriyor ve ofis konforumuzun elverdiği ölçüde sağlıklı bir hayat yaşıyoruz maalesef. Sürekli çalan telefonlar, sık tekrarlanan hareketler, bilgisayar kullanımı, bütün gün oturma sonrası vücutta oluşan deformasyonlar, birlikte çalıştığımız insanların taşıdıkları mikroplar, havalandırma ve klimadan kaynaklı rahatsızlıklar... Kısacası ofis kaynaklı hastalıkları saymakla bitirmek oldukça güç. Kendimizi ofis ortamına karşı korumaya almaya ve bu rahatsızlıkları minimuma indirmeye, hem özel hem de iş yaşantımızda daha verimli ve sağlıklı olabilmek adına ihtiyacımız sonsuz. Peki bu konuda nelere dikkat etmeli ve nasıl önlemler almalıyız?

Yaz kış sürekli çalışan klimalar
Özellikle penceresi açılmayan plazalarda çalışıyorsanız vay halinize. Genel vücut sağlığı üzerinde olduğu kadar gözlerde de ciddi sorunlara yol açabilen klima, pek çok hastalığın yuvası. Kış aylarında konjonktivite gibi bulaşıcı göz hastalıkları ofislerde yayılmaya başlıyor. Havalandırması ortak olan ofis ortamlarında daha kolay yayılan konjonktiviteler, tüm çalışanlara bulaşabilme potansiyeli de taşıyor. Ayrıca klimalar belirli ve değişmeyen bir ısı sağladıkları için mevsimlere uyum sağlamakta zorlanan vücut, kolayca hasta oluyor. Havalandırma ve klima boşlukları iyi temizlenmediği için bu bölümler ciddi mikrop taşıyıcılara dönüşüyor. Evet durum vahim ama çaresiz de değilsiniz. Klima ısısının soğuk ya da sıcak ayarlanmasına karşı çıkın, mutlaka mevsim normallerinde bir oda sıcaklığına getirilmesi konusunda bina yönetiminizi uyarın. Klimaların ve havalandırma deliklerinin sıklıkla temizlenmesini talep edin. Biraz bencilce bir çözüm olsa da klimaya ve havalandırmaya yakın koltukları seçmeyin.

Koltuk ve bilgisayar
Ofisinizde belinizi destekleyen rahat bir koltuk yoksa bütün ortopedik sıkıntılara açıksınız demektir. Sırt, bel ağrıları, boyun ve bel fıtıkları, dizlerde görülen kıkırdak aşınmaları ofis insanlarının en çok karşılaştıkları sorunlar. Sürekli rahatsız bir biçimde oturmak bacak kaslarınızı da kısaltıyor. Yanlış koltuk seçimiyle birlikte bilgisayar kullanımınız da etkileniyor. Bilgisayar ekranınızın göz hizasında olmaması, klavyenin dirsekleriniz 90 dereceyi gösterecek şekilde kullanılmaması bilek zedelenmeleri, önkol, dirsek ve adale rahatsızlıkları gibi problemleri beraberinde getiriyor. Mutlaka doğru bir koltuk edinin ve bu koltuğa bir bel desteği takın. Bilgisayarınızı göz ve el hizalarınıza göre doğru açılarla ayarlayın.

Göz kuruluğu
Uzun süre bilgisayar ekranına bakanlar göz kuruluğu riskiyle karşılaşıyor. Gözün ihtiyacı olan gözyaşının, kalite ve miktar açısından yetersizliği olan göz kuruluğu, özellikle ekrana uzun süre bakanlarda gözlerin yeterli kırpılmamasına bağlı olarak büyük bir soruna dönüşebiliyor. Günlük göz damlalarıyla gözünüzün kuruluğunu en aza indirmeye çalışın. Belirli aralıklarla ekrana bakmayı bırakarak gözlerinizi 10'ar dakika da olsa dinlendirin. Mola vermek verimli çalışmanın anahtarıdır, unutmayın.

Alerjiler
Ofis ortamı alerjik hastalıkları da tetikliyor. Alerjik burun nezlesi, sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım, ürtiker ve egzama gibi alerjik deri hastalıkları olarak sayılan alerjik hastalıklar işyeri ortamında bulunan bir alerjenle temasa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda neye nasıl bir alerjiniz olduğunu tespit etmek ve buna bağlı olarak iş yerinizden ayrıcalıklar talep etmek en doğru çözüm.

Stres her hastalığın başı
Stresin karşımıza çıkmadığı alan yok. Sürekli stres hali insanlarda depresyon, öfke, mutsuzluk, uyumsuzluk gibi birçok soruna neden oluyor. Stresli bir işiniz varsa psikolojik destek alarak, spor yaparak stresinizi azaltmayı deneyin. Sizi fazla yıprattığını ve çözüm bulamadığınızı düşünüyorsanız, iş değiştirme alternatiflerine yönelmelisiniz. Yoğun stresin kalp hastalıklarından kansere her türlü ciddi rahatsızlığı tetiklediğini kendinize hatırlatın. 

Hijyen eksikliği ve tedbirsizlik
Ofisler bulaşıcı hastalıkların hızla yayıldığı ortamlar. Bu nedenle tuvalet ve lavabo kullanımınıza, el yıkama süre ve şeklinize dikkat etmeli, insanlarla yakın temastan, yanak yanağa öpüşmekten kaçınmalısınız. Ellerinizi 45 saniyeden az yıkamayın, doğru el yıkama tekniklerini kullanın. Tuvalet ve lavabo kullanımınızda hijyen koşullarına ekstra dikkat gösterin. Hijyenik bez ve mendillerin yardımına sık başvurun.

Oturmak tembellik ve şişmanlık sebebi
Uzun saatler oturarak çalışanlarda bağırsak tembelliği ve gaz problemleri de görülüyor. Ayrıca obeziteyi artırıyor. Ofis içinde kimseye telefon etmeyin, kalkın ve masasına kadar yürüyerek yüz yüze konuşmayı tercih edin. Böylece gözünüze az da görünse önemli bir hareket alanı elde etmiş oluyorsunuz. Belirli aralıklarla ayağa kalkın ve yürüyün. Koltuğunuzda otururken uygulayabileceğiniz esneme ve gerilme hareketlerini sık tekrar ederek uygulayın. Farka inanamayacaksınız. Ofis hastalıklarından korunmak için spora ve fiziksel aktiviteye gereken önemi verdiğinizden emin olun.

Ofis hastalıklarından korunmak için:
Koltuğunuz belinizi kavramalı, yüksekliği ayarlanmalı, arkalığı dik olmalı.
Masa yüksekliği boyunuza uygun olmalı.
Bilgisayar kullanıyorsanız; monitör tam karşınızda ve göz hizasında, klavye dirsek seviyesinde olmalı.
Ofiste kullanılan ışıklar gözleri yormamalı.
Ofis dolapları kolay erişilebilir olmalı.
Çalışırken dik oturmaya özen gösterilmeli, sağa ve sola dönüş hareketleri tüm vücutla birlikte yapılmalı.
15-30 dakikada bir ayağa kalkılarak kısa bir yürüyüş yapılmalı.
Pozitif olmaya ve stresten uzak durmaya çalışılmalı.
Gerilme hareketleri sık tekrar edilmeli.



1 yorum:

mitsubishiklima dedi ki...

Mitsubishi Klima 2015 Kampanyaları KLİMA FIRSATLARI
http://www.mitsubishiklima.com.tr/ -Mitsubishi klimalar merkezinden alınır. Yetkili satış ve servis merkezi.
#mitsubishiklima #mitsubishiklimakampanya #mitsubishiklimafiyatları