13 Mart 2013 Çarşamba

Doğal mucizeler


Soğukta yıpranan, güneşten kuruyan cildinize hak ettiği özeni göstermek kolay değil. Kozmetik ürünlerini doğal bakım kürleriyle desteklemek ise yaşlanmayı geciktirmek için önemli ve gerekli bir adım.
























Kadınlar zamana karşı ne kadar da şanssız. Erkekler kırklarından sonra kendilerini kral ilan ederken; kadınlar 30'larından sonra kırışıklıklarla beraber her alanda dışlanmaktan yakınmaya başlıyor. Yazık ki doğa erkeklere göre daha yumuşak olan kadın cildini çok çabuk kırıştırıyor. Bu durumu kabullenerek boyun eğmeyi değil savaşarak uzun süre genç kalmayı seçecekseniz, önünüze bir yapılacaklar listesi almanızda fayda var. Kırışmayı, sarkmayı, yaşlanmayı önleyen kozmetik ürünlerden cilt tipinize uygun olanları zaten 30'lu yaşlar itibariyle kullanmaya başlamanız gerekiyor. Ama kozmetik tek başına yeterli değil. Doğa mucizesi doğal yağlardan ve bu yağların özleriyle hazırlanan ürünlerden mutlaka faydalanmak gerekiyor. Çünkü doğal yağlar cildi derinlemesine besleyerek yaşlanma etkilerini geciktiriyor.

Başlamadan önce
Doğal bakım uygulamak yararlı evet ama bilinçli ve doğru tercihlerle uygulandıklarında. Öncelikle cilt tipimizi doğru tanımamız gerekli. Kuru bir cilde çok iyi gelecek doğal bir yağ, yağlı ciltler için ciddi bir sorun kaynağı oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışarak hangi cilt tipine sahip olduğunuzu doğru öğrenmeniz ve bu tipe uygun bakım ürünlerine yönelmeniz gerekiyor. Kendimiz kür hazırlamayı seçebilir ya da hazır bazı bakım kürlerinden satın alabiliriz. Önemli olan kullandığımız ürünlerin katkı maddesi kullanılmış ve rafine edilmiş olmamalarına dikkat etmemiz. Doğal yağların raf ömrünü uzatmak adına içlerine katılan katkı maddeleri, deri altından metabolizmaya karışabiliyor bu da ciddi bir tehdit oluşturuyor çünkü kimyasallar yaşlanma etkilerini hızlandırıyor. Aynı zamanda eğer bulabiliyorsanız soğuk press yöntemiyle elde edilmiş olanları tercih etmeye özen gösterin. Bu yöntemle hazırlanan yağlar, içerisindeki mineralleri zarar görmemiş yağlar oldukları için tedavide de daha etkili oluyorlar. Katkı maddesi dışında dikkat edilmesi gereken bir nokta da doğal aroma esansları. Doğal yağların güzel kokmaları ve ismini veren bitkileri çağrıştırmaları için kullanılan doğal aroma esansları da yine cilde yarardan fazla zarar verebiliyor.

Tedavi amaçlı kullanım
Doğal yağlara yalnızca yaşlılık etkilerini azaltmak için başvurulmuyor. Egzama, mantar gibi birçok cilt rahatsızlığında da oldukça etkililer çünkü yavaş yavaş emilerek cildi  içeriden besleme ve bu sayede uzun vadeli çözüm sunma özelliğine sahipler. 


Bu tip tedavi amaçlı kullanılacak yağları, duş sonrası temiz cilde masaj yoluyla uygulamak gerekiyor.  Egzama problemi yaşayan ciltler için uygulanacak yağ kürlerinde özellikle A ve E vitamini bakımından zengin olan yağların tercih edilmesi öneriliyor. Havuç yağı, badem yağı, susam yağı ve çuha çiçeği yağı, kurumuş pul pul dökülen ve kaşıntı hissi yoğun olan egzamalı bölgelerde rahatlıkla kullanılabiliyor.

Yağlı ciltler için jojoba
Yağlı ciltlerin temizliğe iki katı özen göstermeleri gerekiyor. Kullanabilecekleri doğal yağ ise jojoba (hohoba olarak okunuyor ve telaffuz ediliyor). Cilt jojoba yağını hemen emerek sanki kendi salgıladığı yağı almışçasına salgılama hızını yavaşlatıyor. Böylece yağ dengesi sağlanmış oluyor.

Kuru ciltlere bol E vitamini 
Kuru ciltlerin derdi bitmez. Çabuk kuruyan ciltler hem güneşten hem de soğuk ve rüzgardan kötü etkileniyor. Dolayısıyla bu cilt tipinde erken kırışma ihtimali daha yükseliyor. Kuru ciltlerin E vitamini bol doğal yağ bakımları uygulamaları tavsiye ediliyor. Kuşburnu çekirdeği yağı kuruyan ciltlerin esnekliğini geri kazandırması bakımından öne çıkarken, avakado, argan ve badem yağı da ikinci sırayı alıyor. Tabii kuru ciltlerin mutlaka sıvı alımını artırmaları da tavsiye ediliyor.




Hamilelik çatlaklarına zeytinyağı
Hamilelikte oluşan çatlama ve deformasyonlar için yine doğal yağlardan daha iyi bir çözüm yok. Ancak bu tip çatlakları gidermek için hamilelik sonrasını beklememek, mutlaka hamilelik sırasında bitkisel yağlardan destek almak gerekiyor. E vitamini yoğun yağlarla karın bölgenize masaj yaparak, kolojen bakımından yoğun kremlerle desteklediğinizde cilt eski esnekliğini kazanmaya başlıyor. Onarıcı etkisi ile fındık yağı, argan yağı, susam yağı ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.  

Bilinen en yararlı yağlar ve kullanım alanları:

ARGAN YAĞI 
Son dönemlerin en popüler yağı argan, cilt temizliği ve kuruluk gidericiliğinden saç bakımına kadar hemen her alanda tavsiye ediliyor. Doğal bakım dediğinizde argan yağından bahsedilmeyen bir alan hemen hemen yok artık. Kozmetik ürünlerinde de bu yağla hazırlanan formüllerden yararlanılıyor.  Cildinizi temizlemek ve kırışıklıkları önlemek için kullanabilirsiniz. Koku bakımından da rahatsızlık vermeyen arganı, günlük saç bakımınızda uygulamak saçı besleyerek boyadan yıpranan tellerin yeniden canlanmasına yardımcı oluyor.

SARIMSAK YAĞI
Mikrop öldürücü... Yüksek tansiyonu düşürmede, iştah açmada işe yaradığı gibi varise, saç uzamasına ve saçkıran hastalığına da iyi geliyor.



TATLI BADEM YAĞI 
Kuru ve çatlak ciltler için birebir. Pul pul dökülmeyi ve pürüzleri gideriyor. Ayrıca saç besleyici olarak da bakım kürlerine ekleniyor. 

SUSAM YAĞI
Özellikle kuru ciltler için kirpik, kaş ve saçların bakımında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yanıkları iyileştirme özelliği de var.

ÇAM TEREBENTİN YAĞI
Tüm saç bakım kürlerinin olmazsa olmazı ve tam bir antiseptik. Saçı besliyor, dökülmeyi önlüyor kepeği gideriyor, saçı kuvvetlendiriyor. Saç diplerinde mikro organizmaların oluşumunu engelleme özelliğine sahip.

YASEMİN YAĞI
Cilt besleyici ve temizleyici olarak kullanılabildiği gibi selülit giderici olarak bakım kürlerinize ekleyebilirsiniz.

ISIRGAN TOHUM YAĞI
Saç dökülmesi tedavisinde çok etkili bir bakım sağlıyor. Zeytinyağı, tatlı badem yağı, çam terebentin ve ısırganı birlikte kullanmak sağlıklı saçlar için ideal formüllerden biri.

JOJOBA YAĞI
Özellikle yağlı ciltler için bulunmaz bir nimet. Cildi yumuşatarak, çizgi ve kırışıklıkların azalmasını sağlıyor, kuru saçları besleyerek parlaklık veriyor.

İpucu 

Makyaj yapmadan önce bitkisel bakım uygulamayın. Makyaj malzemeleri gözenekleri kapayarak cildin hava almasını engeller. Bu nedenle makyaj öncesi nem koruyucu kozmetik bakımlara yönelmek daha mantıklı. Bitkisel bakımları temiz cilde makyaj yapmayacağınız rahat bir zaman diliminde ya da akşamları yatmadan önce uygulayın. 

Doğal yağlar selülit gidermede de etkili. Banyo fırçalarıyla duş sonrası soğuk suyla yapacağınız masajları fındık yağı, ardıç tohumu öz yağı, ıtır çiçeği tohumu özyağı gibi kürlerle desteklemek selülit oluşmasını engelliyor.






.

Hiç yorum yok: