15 Mart 2013 Cuma

bıyığın geri dönüşü


Söz konusu moda ve trendler olunca, hemen her şeyin geri dönüşü mümkün. Bir zamanlar 'demode' bulunan ve geri dönmesi imkansız gözüyle bakılan bıyık, şimdi erkeklerin de kadınların da yeni gözdesi. 

Erkeklerin güç ve iktidar sembollerinden olduğu söylenen bıyık, tarih içinde milli ve dini görüşlerden tutun da, farklı cemiyetlerin aidiyetine kadar pek çok farklı sembol için kullanıldı. Öyle ki, bıyıksız erkeklerin sözü bile pek ciddiye bile alınmazdı. Gel zaman git zaman, belki de tarihin en korkunç diktatörlerinin de bıyıklı olması etkisiyle yok oldu, uçtu gitti, bıyıklı erkekler de uzun bir zaman orta yaşın üstünde, demode olarak etiketlendi.

Dönem dizilerinin etkisi
Durumun tamamen tersine  dönmesinde Hollywood'un ünlü yakışıklılarından ülkemizde birçılgınlık halini alan dönem dizilerine kadar pek çok  farklı  etkenin parmağı var. Her şey George Clooney, Brad Pitt, 

Johhny Depp ve Robert Downey Jr. gibi ünlü Hollywood isimlerinin bıyık bırakarak gururla ortaya çıkmasıyla başladı demek yanlış olmaz. Erkek modasına yön veren ve hemen hemen bütün dünyadaki kadınların başını döndüren bu erkekler, farklı tiplerde bıyıklar bırakmaya başlayınca dünyayı bu trendin sarması da hiç uzun sürmedi. Türkiye'de ise dönem dizileri bıyığın dönüşünde Hollywood'dan bile daha hızlı etki yaptı. Osmanlı tarihinin ve yakın Türkiye geçmişinin dizisi çevrilmemiş bir dönemi kalmayınca, bu dizilerin gördüğü talep ve başrol erkek karakterlerinin bıyıklarıyla günlük hayatta arz-ı endam etmeye başlamaları, zaten hızla yükselmeye başlayan bıyığın yerini iyice sağlamlaştırdı.  

'Hipster' bıyığı
Dönem dizileriyle birlikte bir de 'Hispter'lık ülkemizde yayılmaya başlayınca işin içine ucu kıvrık uzun bıyıkların moda olması da girdi. Kökü 1940'lara kadar uzanan 'Hipster' kültürü, aslında bağımsız düşünceye, sanata, yaratıcılığa, popüler olmayan modaya ve karşıt kültürlere değer veren gençlerin benimsedikleri bir alt kültür olarak tanımlanabilir. Ama 'Hispter'lığın özellikle ülkemizde uygulanan ve altı pek de dolu olmayan versiyonları için olmazsa olmaz üç kural var sadece: Dar skinny pantolon, ince kıvrık bıyık ve kemik gözlük... Dolayısıyla bıyık, bu akımdan etkilenen gençlerin arasında da oldukça yaygın artık.

Bir de aksesuar modası var
Bıyığın yeni hakimiyeti yalnızca erkekler arasında değil. Artık kadınlar da bir bıyık çılgınlığı yaşıyor, tabii ki bıyık bırak(a)mıyorlar ama her türlü aksesuarını kullanıyorlar. Bıyık figürlü t-shirt baskıları, kolye, yüzük, küpe ve saatler, tokalar, telefon ve tablet kılıfları artık her yerde. Tasarım ve hediye mağazalarına girip de bıyık desenli bir obje ya da eşya görmemek mümkün değil. Kendini bir kez bıyıklı gördükten sonra bu görüntüden kolay kolay vazgeçemeyen ve asla tıraş olmayan erkekler gibi boynundan bıyıklı kolyesini çıkarmayan kadınlar da etrafta hızla yayılıyor.

Hangi yüz tipine hangi bıyık gider?
Peki bıyık bırakmak için neleri dikkate almak gerekiyor? Sadece bir bıyık şeklini beğenmek yeterli değil. Beğenilen modelin yüz yapısına uygunluğu hayati önem taşıyor. Modaya uygun olmak isterken komik duruma düşmek istemiyorsak tabii. Burun, dudak ve yanak mesafeleri bıyık modeli konusunda belirleyici rol oynuyor. Gülümsediğinizde dudak kenarında oluşan çizgiyle burun kenarınız arasındaki mesafe, dudak uzunluğunuz ve dudaklarınızın burnunuza olan mesafesi ölçülmeden bıyık modeline karar vermemeniz öneriliyor. Kıl yapısının yumuşak ya da dik ve asi oluşu da yine model konusunda etkili. Bıyıkla birlikte sakal da kullanacaksınız ikisinin birbirine uyumlu modellerde olmasını gözetmeniz tavsiye ediliyor. Dolayısıyla bıyık bırakmadan önce bir uzmandan yardım almanız şart.

Geleneksel Türk bıyıkları
Eski zamanların bıyıklarını hatırlamadan yeni modaya bakmak olmaz. Geleneksel Türk bıyıklarını birlikte hatırlayalım:

Karanfil bıyık: Katip ve şair bıyığı olarak bilinen ince bıyık.

Kaytan bıyık: Esnaf bıyığı olarak bilinir. Alt kısmı kırpılmış, üstten derin kesilmiş, uçları sarkık bu modeli hatırlamamak mümkün değil.


Pala bıyık: Padişahların, yeniçerilerin bıyığını yaratmak için yalnızca alt kenarlar kesiliyor. Üst kısımlar alabildiğine gür bırakılıyor. Bu bıyık kuvvet ve ihtişamı çağrıştırıyor.

Burma bıyık: Genç yeniçeri bıyığı olarak hatırlamak mümkün. Palabıyığın daha incesi ve gür olmayanı.

Bıyıklar ve karakterler
Uzmanlar bıyık türlerini erkek karakterlerine göre şöyle sıralıyor:

Çizgi bıyık: Üst dudağın yukarısında, kalemle çizilmiş gibi incecik duran bıyık şekli. Genelde bu bıyık şeklini seçen erkekler, daha çekingen ve hata yapmaktan korkan kişilikler olarak tanımlanıyor.

Kısa ve düz bıyık: Diş fırçasına benzeyen kısa ve düz bıyıklı erkekler kesinlikle dikkat çekmekten hoşlanan karakterler olarak gösteriliyor.

Kısa bıyık: Kısacık bıyığın oldukça iddialı olduğunu kabul edelim. Kendine güvenen ve titiz bir erkek görüntüsü yaratmak istiyorsanız tercih etmelisiniz.

Sarkık bıyık: Dudak kenarından aşağı doğru sarkan bıyıklar, genelde daha hassas erkek karakterlerine göre.

Kesik kenarlı kalın bıyık: Kenarları birbirine paralel olan kalın bıyıklar, ileri yaşta, ununu elemiş ev erkeklerinin işareti olarak görülüyor.
 
Uzun burma bıyık: Kenarları burulmuş uzun bıyık, bu bıyığı kullanan komedyenlerin de etkisiyle olsa gerek, şakacı ve sıcakkanlı insanların tercihi olarak adlandırılıyor. 





Hiç yorum yok: