3 Mayıs 2013 Cuma

Ter dökmeden çözün!

Erkeklerin baş belası ter kokusu, bir kadını 100 metre uzaktan koşarak kaçırabilecek ilk üç nedenden biri. Bu derdi ter dökmeden çözebilmek ise oldukça basit; sadece tertemiz olun yeter…


 Kadınlar diğer kadınlar için giyinip süslenir derler.  Erkeklerse bakıma önem vermeme nedenlerini aynı mantıkla açıklar, kendilerini bir başka kadın veya erkeğe beğendirme güdüsü taşımadıklarını, bakımlı olmaya gerek duymadıklarını iddia ederler. Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki kadın-erkek fark etmez, kişisel bakımı ve kendine ait bir stil oluşturmayı kişi yalnızca kendisi için ister ve yalnızca kendisi bunun yararını görebilir. Birkaç haftadır kuaförüne gidememiş, manikürünü atlamış bir kadının yüzü asıksa; bu beğenilmeyeceğini düşündüğü için değil, kendisini iyi hissetmeyeceğini, gününü de verimsiz geçireceğini bildiği içindir… Erkekler için de durum aynı, her ne kadar bakım konusuna takılmıyor, takmıyor gibi görünseler de, günümüzde bakımlı bir erkeğin ezici üstünlüğünü göz ardı etmek, özenmemek imkansız… 

Önce kişisel hijyen
Bir erkeğin hem hayatındaki kadına, hem de tüm sosyal çevresine karşı bazı sorumlulukları olduğunu bilmesi büyük önem taşıyor. Eğer her gün işe gidip gelen, evden çıkan, vapura ya da dolmuşa binen, başka insanlarla konuşan bir erkekseniz, rastladığınız, birlikte yolculuk ettiğiniz insanlara karşı da bir sorumluluğunuz olduğunu kabul etmelisiniz. Giyim-kuşam sunum açısından önemli evet, ama ondan da önce gelen kesinlikle kişisel hijyen. İnsanlar kendi üzerlerindeki kokuları bazen fark etmeyebiliyor oysa etrafınızdakiler, özellikle de kadınlar kötü kokuları adeta bir radar gibi hemen alabiliyor. Dünya üzerinde bir erkekte en nefret edeceği şeyin ter kokusu olduğunu söylemeyecek, buna katılmayacak kadın bulmak da pek mümkün görünmüyor! Kadınlar çok daha detaylı bir bakım zinciri içerisinde olabilir ama erkekler için durum telaş etmeyi gerektirmeyecek kadar basit ve kolay. Zaten hiçbir kadın aynada saatler harcayan, kuaförde yıllar geçiren bir erkek olmanızı beklemiyor ve istemiyor. Bazı temel şartları yerine getiren her erkek mis gibi kokabilir ve ter kokusuna elveda diyebilir. Sadece kötü kokuların neden kaynaklandığını bilmek ve doğru adımları atmak gerekiyor.

Ter değil, bakteriler kokar
Güzel kokunun düşmanı ‘ter’ konusuna kesin ve kalıcı bir çözüm bulmak şart. Terleme tümüyle istemimiz dışında gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonu olarak açıklanabilir. Terlemek aslında cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitliyor ve vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunuyor. Yani sanılanın aksine oldukça yararlı bir işlem. Terleme normalde vücut sıcaklığını ayarlamak için çalışıyor. Beyinde vücut sıcaklığını sürekli olarak takip eden bir merkez (ısı düzenleme merkezi) bulunuyor ve vücut sıcaklığı bir nedene bağlı olarak artarsa termostat gibi çalışan ısı düzenleme merkezi, sinirler yoluyla ter bezlerine sinyal göndererek onları çalıştırıyor. Ter bezlerinden atılan ter; deriden sıcaklık alarak buharlaşıyor ve vücudu tıpkı bir klima gibi soğutuyor. Egzersiz veya fiziksel aktivite, sıcak hava ve nem, sentetik giysiler, alkol almak, sigara içmek, sıcak içecekler, baharatlı ve sıcak gıdalar, stres, heyecan, günün belirli zamanları terlemeyi artırabiliyor. Koltuk altlarımızda ve genital bölgemizde yaşayan bakteriler ise bu durumda ter kokusunu ortaya çıkaran tek unsur olarak beliriyor. Çünkü bu bölgelerde milyonlarca bakteri yaşıyor ve bakteriler vücudumuzdan terleme ile salgılanan asidik sıvı ile besleniyor. Beslenirken oluşan asidik yapı, bazik karakterdeki amonyağa dönüşüyor ve bakterilerin atık olarak ürettiği bu maddeler ile birleşerek kötü kokuya sebep oluyor. Kısacası teriniz değil, vücudunuzda beslediğiniz bakteriler kokuyor. Terlemeyi engellemenin birincil yolunun bakterileri engellemek yani vücudu temiz tutmak olduğu da bir kez daha öne çıkıyor.

Aşırı terleme
Bir hastalığa ya da hormon bozukluğuna bağlı olmayan aşırı terleme de sıklıkla görülebiliyor. Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, insülin, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar yer alıyor. Sistemik hastalıklardan diyabete, kalp yetmezliğine kadar pek çok sağlık sorunu da terleme yapabiliyor. Pratikte en çok görülen terleme şekli; strese bağlı olan ve özellikle avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ve daha az olarak da yüz ve kasıkta oluşan terleme olarak biliniyor.

Terlemenin nedenlerini bulun!
Terlemeyi önlemek için öncelikle fazla kilo, hormon dengesi, genetik rahatsızlık gibi sorunlardan bir veya birkaçına sahip olup olmadığınızı iyi araştırmanız gerekiyor. Eğer bir hastalığınız yoksa ve yine de ter sorunuyla karşılaşıyorsanız atmanız gereken adımlar  ise aşağıdaki gibi sıralanıyor;

Duş alın: Duş gündüzleri alındığında uyku açarak sizi güne hazırladığı gibi, gece alındığında tam tersi uyumaya yardımcı oluyor. Şehir yaşamında iki günü duş almadan geçirebilmek imkansız. Bunu deneyenler varsa hemen vazgeçmeliler. Erkeklerin günlük olarak duş alması ideal, ama en kötü durumlarda iki bile önerilen maksimum iki günde bir duş alınması. Her gün bir lif yardımıyla kısa da olsa mutlaka duşunuzu alın!

Duş jeli: Sabun tabii ki bakterileri öldürmekte önceliğimiz ancak sabun sevmeyen ve üşenen erkekler için artık çeşit çeşit duş jelleri bulunuyor. Kolay köpürüyor ve durulanıyorlar, üstelik kokuları da harika. Mutlaka bir tane edinin.

Banyo süngeri: Doğal olanlarını tercih etmeye çalışın. Gözenekleri açmak, bakterilerden arındırmak ve kan dolaşımını hızlandırmak için süngerler birebir. Masaj etkisi de cabası.

Deodorant: Koltukaltı ter kokusunun en yoğun olduğu bölge. Yukarıda açıkladığımız gibi asıl kokan ter değil, terdeki asitle beslenen bakteriler. Bunu engellemek için ise deodorant en etkili çözüm. Mümkünse gün boyu etkisi süren ‘roll-on’lardan tercih edin. Ve mutlaka ama mutlaka koltuk altınızı yıkadıktan sonra kullanın. Asla ter kokusunu deodorantla bastırmaya çalışmayın, daha da kötü kokmanıza neden olur.

Bakteriye son: Ter kokularına karşı en etkin çözümlerden biri de bakteri oluşumunu engelleyen ürünler. Deniz - okyanus suyu içerikli bu kremler haftada bir kez uyguladığınızda ter kokusunu ciddi miktarda azaltıyor. Üstelik yıkanınca da etkisi gitmiyor. Deniz kenarındayken ter kokmadığınızı hatırlarsınız mutlaka, tamamen aynı etkiyi yaratıyor. Bir diğer sorunlu bölge kasıklar için de ideal.

Vücut losyonu: Şart değil ama banyo sonrası hem cildi nemlendirmek hem de güzel kokmak için bir vücut losyonu kullanmak fena fikir değil. Gün boyu temiz kokmanızı sağlayacak bu yöntem için cilt tipinize uygun kokusunu beğendiğiniz herhangi bir losyon tercih edebilirsiniz.

Vücut tüyleri: 21. yüzyılda tüyler çok da gerekli değiller bu kesin. İstenmeyen vücut tüyleri bakterileri çoğalttıkları için kötü koku oluşumunu da arttırıyor. Koltukaltı ve kasık tüylerinin uzamasına izin vermeyin. Sürekli uğraşmak istemeyenler içinse lazer yöntemi kesin çözüm.

Parfüm: Parfüm kullanmak, güzel koku yaymak hem moral olarak insanı yükseltiyor hem de etrafındakileri mutlu ediyor. Ancak burada önemle üzerinde durulması gereken konu parfümün miktarı. Etrafınızdakileri asla kendi kokunuza boğmayın. İdeal olan parfümün hafif hafif duyulması. Asla parfüm şişesini üzerinize boca etmeyi düşünmeyin!

Sigaraya son verin: Sigara ter kokusunun daha beter bir hale dönüşmesinde en büyük  rol sahibi. Sigarayı bırakamıyorsanız da azaltmayı deneyin. Ter kokusuyla birleştiğinde çekilmez olduğunu ve bunu sizin muhtemelen duymadığınızı mutlaka hatırlayın. Etrafınızdakileri rahatsız etmemek adına gün içinde daha sık el-yüz yıkayın ve parfüm tazeleyin.

Pamuklu giyin: Hafif, pamuk ve elyaf içeren giysiler ve çoraplar giyin. Üste yapışan naylon ürünler sizi daha çok terletir, üstelik teri ve kokuyu emmez.

Pudrayı deneyin: Deodorant ya da parfüm alerjisiniz varsa bebek pudralarından kullanmayı deneyebilirsiniz. Çok daha yararlı ve etkili olan pudrayı kasık ve ayaklarınız için de tercih edin. Pudra, ferah bir koku ve his verirken, nemi alarak bölgenin kuru kalmasını sağlıyor.

Yediklerinize dikkat: Sayısız yararı olduğu bilinen maydanozu bol bol yemek, terleseniz bile kötü kokmamanızı sağlıyor. Patlıcan, soğan ve sarımsaktan ise uzak durmak gerekiyor.





Hiç yorum yok: