10 Mayıs 2013 Cuma

Teknoloji ipuçları

Teknoloji çağında yaşıyoruz; elimizden akıllı telefonlar, tabletler düşmüyor. Konuşmuyor mesajlaşıyoruz, görüşmüyor sanal ortamda paylaşıyoruz. Madem bu kadar sıkı fıkıyız, hayatımızı kolaylaştırmak için bazı püf noktalarını es geçmememiz gerekiyor…

Online güvenlik birinci adım
Artık tüm alışverişlerimizi online yapıyoruz. Günümüz insanının alışverişe çıkacak, mağaza 
mağaza gezecek vakti yok. Üstelik birbirinden farklı online pazarlama teknikleri, ürünleri ayağımıza kadar getiriyor, biz de dilediğimiz gibi inceliyor ve alıyoruz. Tabi bu alışverişte en önemli nokta güvenlik. Kredi kartı bilgilerimizi girdiğimiz sitelerde başımıza neler geleceğini bilmek ve önlem almak gerekiyor. Öncelikle alışveriş yapmayı planladığınız web sitesi hakkında bilgi toplayın. Diğer kullanıcıların deneyimlerini mutlaka araştırın. Site pek bilinmiyorsa ve alışverişte ısrarlıysanız ilk siparişin yüksek miktarda yapılmamasına dikkat edin. Sitenin güvenlik politikasını, sipariş yöntemini, sipariş sözleşmesini ve iade haklarınızı dikkatlice okuyun. İrtibat bilgisini kontrol edin. Eğer eksiklik veya kuşkulu bir durum varsa site güvenli olmayabilir. ‘Güvenli Yuva Katmanı’ olarak adlandırılan SSL (Secure Socket Layer) protokolü ile internet üzerinden güvenli alışveriş mümkün. Web sitesinin SSL adı verilen güvenlik sertifikasına sahip olup olmadığına bakın. Alışveriş yaparken web tarayıcınızda küçük bir asma kilit resmi beliriyorsa bu, alışveriş yaptığınız sitede SSL sertifikasının olduğunu gösterir. Kilit resmine tıklayarak sertifikanın kime ait olduğunu ve sertifikanın geçerlilik süresini görebilirsiniz. Geçerlilik süresi bitmiş sitelerden uzak durmaya bakın! Kendi kredi kartınızı kullanmayın. Sanal kredi kartları oluşturarak gerçek kredi kartı numaranızı yazmadan, kendinize özel limitler koyarak alışveriş yapmanız mümkün. Üstelik alışveriş yapmadığınız zamanlarda limitinizi sıfırlayabiliyorsunuz.
Telefon ve tabletinizi koruyun!
Akıllı telefonlar ve tabletler hayatımıza yeni yeni dertler de getirmedi değil. Kırılırsa, çatlarsa hayattan koparım diye düşünmek korkulu rüyamız neredeyse.  İyi haber; telefonunuzu ya da tabletinizi ilk kez düşürüyorsanız çatlama şansı çok düşük. İlk defa düşen tablet ve telefonların camları elastik enerjiyi akustik enerjiye çevirerek çatlamayı engelliyor. Camdaki bu elastik enerji tamamen yok olmuyor. Yani tekrar tekrar düşürdüğünüzde sadece risk faktörü daha yükseliyor. ‘Corning Gorilla Glass’ teknolojisi ise camların çatlama olasılığını minimuma indirmek mümkün. Tabletin nasıl düştüğü de çok önemli bir başka ayrıntı. Tahmin edilenin aksine tabletin yüz üstü düşmesi daha iyi. Oluşan kuvvet telefon ekranına yayılarak çatlamayı engelliyor. Ancak dik düşürdüyseniz ekran temas noktasından çatlayabilir.

Aradığınızı bulun!
Bilgi çağında araştırma yapmak ve ulaşmak çok kolay. Ancak yanlış yöntemleri takip ederseniz internetin bilgi çöplüğünde kaybolabilirsiniz. İnterneti verimli kullanmak ve dilediğiniz bilgilere kolay ulaşmak için öncelikle doğru bir arama motoru kullanmanız gerekiyor. Arama yapmaya başlamadan önce, mutlaka arama yapacağınız konuya en uygun siteyi seçmelisiniz. Anahtar kelime seçiminde de dikkatli davrananız gerekiyor. En doğru sonuç için fazla sayıda anahtar kelime seçin. İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına 'and', '&' veya '+' işaretlerini yerleştirebilirsiniz. Anahtar kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın. Anahtar kelimelerin yan yana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak içine alın. Anahtar kelimelerden her birini ayrı ayrı listelemek için kelimelerin arasına "|" işareti (Alt + Gr) koyabilirsiniz. 
 

 

Hiç yorum yok: