17 Haziran 2013 Pazartesi

Güzellik temiz bir ciltle başlar!

Ergenlik döneminde kadın ve erkeklerin yarısından fazlası kızarıklıklar, siyah nokta ve sivilce sorunları yaşar. Endişelenecek bir durum yok. Bilinçli bir cilt bakımı uygulandığı takdirde durum kontrol altında!



İster 15, ister 50... Hangi yaşta olursanız olun ince gözenekli, taze bir cilt her zaman çekicilik unsurudur. Fakat ergenlikte, ilerleyen yaşlarda veya hayatın herhangi bir döneminde cilt sorunları yaşayan kişi öncelikle sorunun kaynağını araştırmalı. Çünkü cilt sorunları sadece ergenlik, adet dönemi ve menopozdan kaynaklanmaz. Sağlıksız yaşam şekli cilt sorunlarının en önemli etkenleri arasında yer alır: Sigara, yoğun stres, çok yağlı yiyeceklerin tüketimi ve az uyumak cilde zarar vermekle birlikte; yanlış cilt bakımı uygulamaları da cilt sorunlarına sebep olur. Yani işe doğru cilt bakımı uygulaması ile başlamak gerekir. Umutsuzluğa hiç gerek yok sivilce, siyah nokta gibi cilt sorunlarından kurtulabilirsiniz. Fakat öncelikle cilt analizini yapmanız veya yaptırmanız gerekir. Cildiniz kuru mu? Yoksa yağlı mı? Çünkü alacağınız temizlik, bakım veya kozmetik ürünlerini cilt tipinize uygun olarak seçilmelisiniz. Bu yazımızda sorunlu cildinizi tekrar iyileştirip kendinizi iyi hissetmeniz için birkaç öneride bulunacağız.

1     Düzenli Cilt Temizliği: Kir, bakteri ve fazla yağın düzenli olarak temizlenmesi her cildin vazgeçilmezi. Sorunlu cilde temizlik uygularken ise özel pH nötr, antibakteriyel etkili temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Temizlik sonra da tonik kullanımı çok faydalı. Bu sayede gözenekler kapanır, cilt rahatlar ve tazelenir. Cildinize haftada bir kez peeling işlemi uygulayın.

2   Cilt Tipine Uygun Temizlik: Her cilt tipinin kendine özgü bakım ihtiyaçları vardır çünkü her cilt tipindeki yağ ve nem oranı farklıdır. Bu yüzden cilt tipinizin hangisi olduğunu tespit etmeniz gerekir. İltihaba meyilli ciltler için papatya ve pantenol rahatlatıcı etki sağlar. Yetişkin kişiler sivilce, siyah nokta gibi cilt düzensizlikleri yaşadıklarında asla ergenler için üretilmiş ürünleri kullanmamalıdır. 

3   Doğru Makyaj: Makyaj yaparken cilt düzensizliklerini kapatmak isteyerek cildin daha çok tahriş olmasına neden olmayın. Çünkü ağır içerikli, yağlandırıcı kapatıcılar veya fazla pudra kullanımı ciltte sivilce oluşumuna yol açabilir. Sivilceli ciltlerde, cildin nefes almasını sağlayacak pudra kapatıcılar hem iyi kapatır hem de cildin parlamasını önler. Yeşil pigmentler içeren kapatıcılar kızarıklıkları mükemmel kapatır.

Ricarda Flörsch Bölümü:
Cilt düzensizlikleri eksik temizlikten kaynaklanmayabilir
Sivilce ve siyah noktalar nasıl oluşur?
Cildimizde en dışta minik bir deliği olan pek çok küçük gözenek vardır. Bu şekilde, yağ hücresinde üretilen yağ bu delikten dışarı atılır. Siyah noktalar fazla yağ atılmasından kaynaklanır. Cilt bir anlamda nasırlaşır. Bunun sonucunda yeni oluşan yağ dışarı çıkamaz, altta birikir ve siyah bir nokta olarak görülür. Buna ilaveten ciltte akne bakterileri de mevcutsa bu durumda yağ bir araya toplanır ve sivilcelere neden olur.   
     
Neden bu tip cilt kirleri en çok T bölgesinde görülür?
En çok yağ hücresi T bölgesi dediğimiz alın, burun ve çenede bulunur. Bundan dolayı en özenli temizlememiz gereken alanlar bu bölgelerdir.

Temizlik konusuna değinecek olursak, kirli cilt ile mücadelede yaptığımız en büyük hata nedir?
Daha düzensiz cilt lafının telaffuz edilmesi bile bazen abartılmış hijyene sebep olmaktadır. Aslında genel olarak sabah-akşam cildin temizlenmesi yeterlidir. Asıl daha önemli olan cilt tipine uygun ürünlerin kullanılmasıdır. Ayrıca parmaklarına hâkim olamayan yağlı ciltli kişiler de riske neden olur çünkü ellerde binlerce bakteri bulunur ve sürekli temas ile bu bakteriler yüze dağıtılır.

O halde ellerimizle yüzümüzdeki sivilceleri asla sıkmamalıyız değil mi?
Evet, çünkü bu şekilde cilt düzensizlikleri artış gösterir. En iyisi bu işi bir kozmetik uzmanına bırakın. İlle de sıkmam lazım diyenler için ise ellerini öncesinde iyice yıkamalarını tavsiye derim, sonra parmaklarını birer kozmetik mendil ile kaplasınlar ve mümkün mertebe en az basıncı uygulayarak sıksınlar. Sonrasında mutlaka alkol ile sıkılan noktalar dezenfekte edilmelidir.  


Hiç yorum yok: